Nederland België Deutschland Schweiz Österreich

Atsma presenteert actieplan voor betere ventilatie woningen

Atsma presenteert actieplan voor betere ventilatie woningen

Staatsecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) en minister Spies (Binnenlandse zaken en Koninkrijkrelaties) maken zich hard voor een gezonder binnenmilieu. In het actieplan Kwaliteitsverbetering ventilatievoorzieningen in woningen zijn afspraken vastgelegd met de bouw- en installatiesector, ontwikkelaars, woningbouwverenigingen en consumentenorganisaties.
Afgelopen jaren is er onrust ontstaan over gebrekkige ventilatie en slecht aangelegde of ingeregelde ventilatiesystemen in Nederlandse nieuwbouwwoningen. Recent onderzoek, door BBA Binnenmilieu en RIVM, wijst uit dat tekortkomingen van de ventilatiesystemen ontstaan in alle fasen van de bouw: vanaf het ontwerp tot het gebruik en onderhoud door de bewoners. Zo voldoen 50% van de opgeleverde mechanische ventilatiesystemen niet aan de minimum kwaliteitseisen van dit moment. Deze tekortkomingen zorgen voor gezondheidsklachten.
Het is de bedoeling dat de afgesproken maatregelen ertoe leiden dat vanaf 2015 alle nieuwe woningen worden opgeleverd met een mechanisch ventilatiesysteem dat voldoet aan de kwaliteitseisen die zorgen voor een gezonder binnenmilieu.
Ten slotte moeten bewoners goed geïnformeerd worden over het gebruik en onderhoud van ventilatievoorzieningen. Wij van wtw-filters.nl kunnen bevestigen dat de meeste bewoners vaak niet weten dat hun ventilatievoorziening onderhoud vereist. Een van de maatregelen is dat bewoners bij oplevering van hun nieuwbouwwoning bovendien goede uitleg krijgen over de werking van hun ventilatiesysteem.
Bron: Rijksoverheid