Nederland België Deutschland Schweiz Österreich

Een gezond binnenklimaat?

Wanneer je de uitzending ziet van KRO Brandpunt van zondag 15 mei j.l. ga je als argeloze huizenkoper denken dat er helemaal geen kans bestaat dat je nog een woning kunt kopen die aan alle eisen van een noodzakelijk gezond binnenklimaat voldoet. Sterker nog alles wat nu gebouwd wordt is ziekmakend.

Misschien zit hier in zekere zin een kern van waarheid in. Maar wat is een andere optie, moeten we weer in woningen gaan wonen met enkel glas, enkel steens gemetselde muren en alle tochtopties open laten zodat er in ieder geval voldoende geventileerd gaat worden? Of worden we daar toch ook niet gezonder van?

Hoe je het ook bekijkt, met de invoering van goed geisoleerde woningen moet er zeer sterk geventileerd worden. Dat gaat niet lukken zonder een ?goed? functionerend ventilatie systeem.

Ik denk namelijk niet dat de kwaliteit van de ventilatie naar beneden gaat. Het feit dat er steeds meer geisoleerd wordt en daardoor de luchtdoorlatendheid minder wordt in de woningen vergt dit een andere aanpak van de installateurs en bouwers. Tot voor kort was ventilatie een noodzakelijk kwaad in de ogen van velen en werd de installatie ervan door veel partijen \"even\" meegenomen.

Nu, in 2011, is goede ventilatie een bittere noodzaak en dient er een knop om te gaan bij de betrokken partijen om voor en tijdens het bouwproces de ventilatie serieus mee te nemen. Dat betekend dat de woningen dusdanig moeten worden ontworpen dat er plaats is voor kanalen in de constructie die de juiste diameter hebben, en dat er ten allen tijde een meetrapport wordt gemaakt van de werkelijke capaciteit die de installatie kan leveren. Dan zijn we er nog niet want de eindgebruiker dient daarna goed geinstrueerd te worden over hoe deze het systeem moet gebruiken. Dat betekend simpelweg uitleg over de 3 standen schakelaar en over het noodzakelijk onderhoud. Wanneer iedereen in de bouwwereld ventilatie serieus gaat nemen dan komen wij vanzelf tot een goed binnenklimaat voor de eindgebruiker en een tevreden consument.

Wanneer iedere betrokkene alleen maar blijft aanhoren en weer een zoveelste onderzoek er tegenaan gaat gooien komen we nooit een stap verder, allemaal vetragings tactieken. Als bouwers de installateurs serieus gaan nemen en die de ruimte geven om goede installaties te ontwerpen en installeren zonder daarbij alleen naar het ?kostenplaatje? te kijken. Als de installateurs deze taak serieus gaan oppakken en de juiste installaties gaan ontwerpen met een zekere overcapaciteit. Als de eindgebruiker, de consument, zich iets meer in de materie gaat verdiepen als, hoe pleeg ik onderhoud aan mijn ventilatiesysteem, 50 % doet niets, en voor huurders, opletten dat de verhuurder dit tijdig voor u gaat doen. Dan is er een kans dat wij over een aantal jaren alles onder controle hebben.

De bestaande installaties kunnen mijns inziens met een beetje goede wil geoptimaliseerd worden tijdens een grondige onderhoudsbeurt, wanneer er ernstige problemen zijn moet de veroorzaker ook voor de oplossing zorgdragen, eventueel alsnog openslaande ramen aanbrengen, een zwaardere ventilatie unit aanbrengen en geluiddempende maatregelen treffen. Op deze wijze plus een goede voorlichting aan de eindgebruiker wordt bijgedragen aan een gezonder leefklimaat in alle woningen.