Nederland België Deutschland Schweiz Österreich

Radon en thoron

Na de schadelijke gassen en stoffen als koolmonoxide, stikstofdioxide en fijnstof, die binnenshuis voor gezondheidsklachten kunnen zorgen, zijn er andere gassen ontdekt die longkanker kunnen veroorzaken.

Radon en thoron
Radon en thoron is een gas en komt van nature voor in de aardkorst in o.a. klei- en zandgrond en gesteenten. In bouwmaterialen zoals, beton, natuursteen en baksteen zit dan ook radon en thoron. Van nature stijgt radon en thoron op, het komt terecht in de atmosfeer en valt uiteen.

Wat is het probleem?
Radon en thoron is radioactief. Zonder constante ventilatie, hopen radon en thoron gassen zich binnenshuis op, vallen uiteen en hechten zich aan stofdeeltjes. Wanneer dat gebeurd, is radon en thoron schadelijk voor de gezondheid omdat de stofdeeltjes in de longen terecht komen. Volgens het KWF Kankerbestrijding zorgt blootstelling aan radon voor longkanker.

Grootschalig onderzoek RIVM
Zonder speciale meetapparatuur is het niet te merken hoeveel radon en thoron binnen een ruimte aanwezig is. Het heeft geen kleur, geur of smaak. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelt een grootschalig onderzoek in naar de blootstelling aan het radioactieve radon en thoron in Nederlandse woningen. Bewoners van 3.000 woningen ontvangen meetapparatuur

Ons advies
Radon en thoron helemaal verwijderen is helaas niet mogelijk. Het is tenslotte een gas dat van nature ontstaat. Zorg voor constante ventilatie zodat radon en thoron in de atmosfeer terecht komt. Hierdoor verkleind u het risico dat het radioactieve radon en thoron binnenshuis ophoopt en hecht aan stofdeeltjes. Vervang ook tijdig uw filters. Stofdeeltjes hopen zich namelijk ook op in de wtw-filters.