Nederland België Deutschland Schweiz Österreich

Wooneigenaren meer tevreden over binnenklimaat dan huurders

Dat het binnenklimaat een steeds belangrijkere rol begint te spelen, blijkt uit een marktonderzoek van USP Marketing Consultancy. Huurders en huiseigenaren werden gevraagd het binnenklimaat van de woning te beoordelen. Huurders blijken minder tevreden over binnenklimaat dan woningeigenaren.

Binnenklimaat
38% van de huurders beoordeelt het binnenklimaat met een 6 of lager, in tegenstelling tot 9% van de huiseigenaren. 59% van de huiseigenaren beoordeelt het binnenklimaat met een 8 of hoger. Het gemiddeld rapportcijfer is onder huiseigenaren een 7,6. Onder huurders is dat een 6,6.

Woningventilatie
Ook wooneigenaren blijken meer tevreden te zijn over de ventilatie van de woning. 64% van de huiseigenaren beoordeelt de woningventilatie met een 8 of hoger, in tegenstelling tot 41% van de huurders. Het gemiddeld rapportcijfer voor woningventilatie bij huiseigenaren een 7,7. Onder huurders is dat een 6,9.

Tevreden wooneigenaren
Wooneigenaren zijn dus meer tevreden. Toch is de optimale grens volgens marktonderzoekers nog niet bereikt. Zo rekenen huurders te veel op hun verhuurder wanneer het aankomt op ventilatie in de woning. Vaak is het voor de huurder nog onduidelijk, wie zorg draagt voor het vervangen van filters. Volgens de Woonbond dient de verhuurder zorg te dragen voor het onderhoud, maar dient de huurder zorg te dragen voor het vervangen van de filters. Daarentegen zijn wooneigenaren vaak beter geïnformeerd over het belang van woningventilatie.